Total Pageviews

Rezeki

Sunday, 2 November 2014

7 TABIAT SELEPAS MAKAN - PERLU DIELAKKAN !!!

7 Tabiat Yang Mengundang Bahaya...MESTI BACA

* Jangan Merokok - Satu kajian telah dijalankan oleh pakar membuktikan Merokok selepas makan bersamaan dengan merokok 10 batang rokok. (Di mana dikatakan peluang untuk mendapat penyakit kanser adalah tinggi)

* Jangan memakan buah sejurus selepas makan - Apabila anda makan buah dengan juadah makan pagi, tgh hari atau malam, pencernaan buah tersebut akan tersangkut bersama dengan makanan yang anda makan sebentar tadi di dalam perut dan tidak akan sampai ke sistem pencernaan dengan betul. Pabila tersangkut, segala nutrient yg dibawa oleh buah akan musnah begitu sahaja bersama-sama makanan yang di proses di dalam perut.
Sebaiknya, buah di makan sekurang-kurangnya 1 jam sebelum atau selepas makan. Bukan kah amalan Nabi kita bertahun lamanya telah mengamalkan makan buah sebelum nasi? Subhanallah.
Dan memakan buah sebelum sarapan adalah yang terbaik. Di mana satu kajian menunjukkan bahawa pagi merupakan waktu terbaik di mana badan dapat menggunakan segala nutrient secara maksima dari sumber buah-buahan dan dapat membekalkan tenaga yang secukupnya. Dan tahukah anda, pengambilan SNE Kapsul, Beutskin Essence adalah disyorkan pengambilannya pada waktu pagi sebelum sarapan? Dan semestinya suplement ini berasaskan buah-buahan dan tumbuh-tumbuhan herba semulajadi!

* Jangan minum teh – Ini adalah kerana daun teh mengandungi asid yang tinggi. Bahan ini akan menyebabkan protein yang terkandung di dalam makanan yang kita makan menjadi tepu dan susah untuk dicerna. Sebaik-baiknya minumlah tea 1 jam selepas makan. Dan tahukah anda, Excel Tea merupakan satu-satunya teh yang tidak menggunakan daun teh. Ia terdiri daripada daun Seabuckthorn, Aloe Vera, Stigma Maydis dan hawthorn.

* Jangan longgarkan tali pinggang anda! - Ini adalah fiksyen, tapi logik 
Bila kita sudah kenyang memakan sesuatu hidangan yang sedap, dan anda terasa tersekat di bahagian perut, anda akan cuba untuk menyelesakan diri. Biasanya, melonggarkan talipinggang untuk kelesaan perut. Sebenarnya, melonggarkan tali pinggang, adalah idea yang tidak bagus. Bayangkan, sesuatu yang tersekat di perut, kemudian dilonggarkan, ia diibaratkan membuka ruang pada perut anda. Dan keinginan untuk makan semula adalah tinggi kerana anda merasakan, anda masih boleh menerima makanan. Pendek kata, melonggarkan tali pinggang penyumbang kepada makan berlebihan.

* Jangan mandi selepas makan – Mandi selepas makan akan menyebabkan pengaliran darah akan bertambah ke arah tangan, kaki dan badan. Jadi, sejumlah pengaliran darah di kawasan perut akan berkurangan. Ini akan melemahkan sistem pencernaan perut kita.

* Jangan berjalan - Ini adalah fakta dan tidak baik untuk kesihatan!
Berjalan selepas makan adalah sesuatu perkara yang tidak elok dimana ia akan membawa kepada reflux asid dan pencernaan yang tidak sempurna. TETAPI, berjalan 1 jam selepas makan adalah baik untuk diri anda. Menurut kajian saintis dari Department of Exercise Science at the University of South Carolina, berjalan selepas senaman adalah cara baik untuk membakar tenaga. Berjalan dengan 10 minit sudah mencukupi.

* Jangan tidur selepas makan – Makanan yang dimakan tidak dapat dicerna dengan baik. Di mana a dikatakan punca gastrik dan jangkitan di dalam sistem pencernaan7 Tabiat Bahaya Selepas Makan
#Sharing with love,
enotot [dot] blogspot [dot] com
SMS/Whatsapp : 012 - 676 9367

No comments:

Post a Comment

Kelip kelip nak kata