Total Pageviews

Rezeki

Wednesday, 31 October 2012

Fish Soup for Baby

Hi, seperti yang saya janjikan dalam entri Finger food for baby, di sini saya akan kongsikan resepi sup ikan version Mat Saleh...hehehe
Inspirasi ni datang masa tonton Food Channel Network di Astro. Tapi saya lupe nama rancangan tu. Kesah sorang laki travel cari street food.Skali die terjah satu tempat tu yang jual "smokey fish", bisnes turun-temurun family yang cecah 100 tahun. Then die tunjuk cara old fashion fish soup aka sup ikan resepi keluarga dibuat.
Oleh kerana si Zahra loves sooooo much fish, then i pon terpikir why not try but modify sket untuk baby (prasanla plak cam dalam masterchef)...ok scroll down for the ingredients:-

Bahan-bahan simple je

  1. Susu - FM/BM (1 cup)
  2. Ikan merah or any fish (salmon/cod) - bhgn isi shj
  3. Olive oil or corn oil - 1tsp
  4. Kentang (Optional)
  5. Cheese (optional) - 1 slice
  6. Bawang kecik (1 bijik)
  7. Bawang Putih (1 bijik)
  8. Unsalted butter (Optional - saya x pakai pon)
  9. Air - 1 cup
  10. Serbuk lada itam 1 cubit (sket je tau)



Cara masak:-
  1. Firstly, panaskan minyak, masukkan bawang merah dan bawang putih yang dicincang halus or tumbuk kalau rajin. Tumiskan sampai naik bau.
  2. Then masukkan air dlm 1 cawan. Once dah mendidih masukkan kentang. Makesure kentang dihiris nipis dan dadukan untuk proses cepatkan kentang tu masak.
  3. Dah agak-agak masak kentang, masukkan isi ikan yang dicincang halus. Ikan ni pon dimasukkan untuk dapatkan rasa (stok) ikan. Lepas 10-15min, lecek-lecekkan skit ikan and kentang.Senang baby nak makan.Saya pakai penekan yang goreng daging burger tu.Alat tu bulat yang ade lobang.Kalo xde,pakai senduk pon boleh.
  4. Kalo kering masukkan air,bagi yang nak pekat, terus campurkan susu kemudian cheese.Saya pakai susu kotak.Kacau dalam 5minit boleh tutup api.Bagi yang nak gune BM,tunggu renehan bahan tadi cool dulu.Dah agak2 suam baru masuk.Rasenye semue tahukan, BM xleh dlm suhu panas.Hilang segala khasiat.
  5. Last, bagi yang nak biar rase tu lemak lagi, masukkan unsalted butter and skit serbuk lada hitam.
  6. Siap untuk dimakan.

Bau tak menyenangkan tapi Zahra suke sangat.Habis...

P/S:Mintak tolong papa suapkan,tapi die xboleh tahan bau cheese kuat sangat.Sampai nak termuntah.Hahaha....

No comments:

Post a Comment

Kelip kelip nak kata